Bliv skarp på reglerne for spirituskørsel

Følgende artikler er betalt og udarbejdet i samarbejde med de hjemmesider, der linkes til i artiklen.

Hvert år dømmes rigtig mange danskere for spirituskørsel, og der er fortsat en stor del af de danske færdselsuheld, der kunne have været undgået, hvis ikke alkohol havde været inde i billedet. Men hvordan er reglerne egentlig for spirituskørsel? Bliv klogere på det lige her.

Der gælder de samme regler for alle motoriserede køretøjer

Når der er tale om regler for spirituskørsel, er det underordnet, om du har kørt en motorcykel, en bil eller en lastbil. Der gælder akkurat de samme regler, så længe du har kørt et motoriseret køretøj i påvirket tilstand. Til gengæld er der ikke nogen faste regler for cyklister og ryttere, som befinder sig i trafikken under påvirkning af alkohol. Her gælder de samme promillegrænser ikke, men hvis politiet vurderer, at man er til fare for sig selv eller andre, kan man alligevel godt blive dømt.

Du er ikke sikker på at gå fri, selvom din promille er under grænsen

I Danmark ligger den lovlige promillegrænse på 0,5, og derfor tænker mange, at de godt kan drikke en enkelt genstand, selvom de skal køre. Det er imidlertid en farlig tankegang, for nok er det ikke i sig selv ulovligt at køre med en promille på eksempelvis 0,4, men hvis politiet vurderer, at du kører uforsvarligt, kan du altså alligevel godt få en dom for spirituskørsel. Ligeledes vil du – hvis du bliver involveret i et trafikuheld – typisk have sværere ved at bevise din uskyld, hvis du har været blot det mindste påvirket af alkohol.

Du skal gennemgå et ANT-kursus for at få kørekortet igen

Er du blevet frakendt kørekortet i forbindelse med spirituskørsel, er det et krav, at du gennemfører et alkohol-, narko- og trafikkursus, før du kan generhverve dit kørekort. Det har ikke noget med decideret misbrugsbehandling at gøre, men du lærer til gengæld, hvordan forskellige rusmidler påvirker dig og din evne til at køre et motoriseret køretøj. I visse tilfælde kan man imidlertid også blive sendt i misbrugsbehandling – oftest som et alternativ til fængselsstraf. Det er ikke særlig udbredt i Danmark, men det forekommer indimellem. Især hvis den straffede selv ønsker en form for alkoholafvænning der virker, kan vedkommende bede om at få hjælp og blive sendt i behandling frem for at blive berøvet sin frihed.

Straffen afhænger ikke udelukkende af din promille

Der er i Danmark nogle temmelig faste regler for, hvordan man straffes på baggrund af ens promille, men det er altså alligevel ikke det eneste, der spiller en rolle. Det er nemlig også væsentligt, om du tidligere er blevet dømt for spirituskørsel, hvor længe det i så fald er siden, samt hvor længe du har haft dit kørekort i alt. Der er altså mange forskellige faktorer, der kan spille ind, når din straf skal fastlægges, og især hvis du tidligere har fået frakendt kørekortet, skal du være særligt påpasselig. Derudover er det væsentligt at nævne, at de overordnede regler kun gør sig gældende, hvis du bliver stoppet af politiet med alkohol i blodet og altså ikke, hvis du har været involveret i et uheld, hvorved du typisk vil blive straffet væsentligt hårdere.

Vær den første til at skrive en kommentar

Skriv en kommentar

Din email adresse vil ikke blive vist offentligt.


*