Der indledes forsøg med kørekort til 17-årige

Regeringen har vedtaget at indlede et forsøg med kørekort til 17-årige. Forsøget trådte i kraft den 1. januar 2017 og forløber over tre år. Vil du blive klogere på reglerne, udpensler vi dem for dig her i indlægget.

Sådan fungerer forsøgsordningen

Er du 17 år, og har du lyst til at tage forskud på glæderne som bilist, har du nu mulighed for at tage dit kørekort allerede som 17-årig. Når du har bestået din teori- og køreprøve, modtager du dit førerbevis – og herefter har du ret til at køre med en erfaren bilist på passagersædet, indtil du er fyldt 18 år. Det er derfor først tilladt at køre helt alene, når du er 18 år. Indtil da kan du nyde godt af den erfarne bilists gode råd, så bliver klar til at køre selv – sikkert og trygt.

Viden om baggrunden for forsøgsordningen

Der er lavet forsøg i udlandet, der viser, at det giver mere sikre bilister, hvis man forbereder unge på at færdes på vejene. Forsøget, der løber over de næste tre år, vil løbende blive evalueret, og efter forløbet vil der blive samlet op på, hvorledes resultaterne ser ud. Man vil så beslutte på baggrund af udfaldet, om ordningen skal gøres permanent – og/eller om der skal foretages justeringer.

Du kan begynde allerede som 16-årig

Når du er fyldt 16 år og ni måneder, kan du begynde at tage dit kørekort. Du skal dog være opmærksom på, at begge dine forældre skal give dig lov til dette. De skal dertil skrive under på, at de godkender, at du kan sende din anmodning om at få lov til at tage kørekort. Du kan dog tidligt bestå din praktiske køreprøve, når du er fyldt 17 år. Når dette har fundet sted, kan du begynde dit aktive liv som bilist – med en erfaren bilist ved din side.

Disse krav skal din ledsager efterkomme

Det er ikke helt ligegyldigt, hvem din ledsager er. Denne skal også leve op til nogle krav, før det kan forsvares, at vedkommende fører opsyn med dig under kørsel. Personen skal være mindst 30 år og have haft kørekort et dansk kørelort i minimum 10 år. Kørekortet må under ingen omstændigheder have været frakendt af den ene eller anden årsag. Ydermere må vedkommende under ingen omstændigheder være beruset eller påvirket – hvilket er gældende efter normale færdselsregler.

Det er dit eget ansvar som 17-årig at informere din ledsager, at han eller hun skal leve op til ovenstående regelsæt. Yderligere skal du kunne dokumentere, at du har fortalt vedkommende om dette i tilfælde af, at I skulle blive stoppet af politiet. Du kan se her, hvordan du dokumenterer dette.

Du må i øvrigt kun køre i Danmark med en ledsager, når du er 17 år, da andre regler er gældende i udlandet. Vores afsluttende råd lyder her, at vi anbefaler dig at køre så ofte som muligt, så du er klar til at indtage vejene med stor sikkerhed, overskud og i stand til at udvise hensyn og agtpågivenhed for dine medtrafikanter.

Vær den første til at skrive en kommentar

Skriv en kommentar

Din email adresse vil ikke blive vist offentligt.


*