Kend dine medtrafikanter – og bliv en mere sikker bilist

Dette indhold er sponsoreret.

Når man er den heldige indehaver af et kørekort, kan man have en tilbøjelighed til at tænke, at man selv er herre over, hvad der sker på vejen. At man bare selv skal køre sikkert, og så sker der ingen uheld. Men sandheden er, at al trafik er et sammenspil, og at du som bilist er fuldstændigt afhængig af dine medtrafikanter. Hvis du kender til de forhold, du skal være opmærksom på hos de øvrige aktører i trafikken, bliver du selv en mere sikker bilist. Vi guider dig til et større kendskab.

Lastbiler og busser

I den ene ende af skalaen har du dine helt store medtrafikanter: De store godslastbiler, der bruges til vejtransport, og bybusserne. Alene i kraft af disse køretøjers størrelse er det vigtigt at være opmærksom på dem i trafikken. Et særligt opmærksomhedspunkt ved disse køretøjer er, at de har en lang reaktionstid på grund af deres vægt. En opbremsning vil derfor typisk tage længere tid for dem. Omvendt er der tale om professionelle, erfarne chauffører, der er trænede i at køre sikkert og efter forholdene. Du finder dem i højre vejbane, hvor de sjældent gør det store væsen af sig.

Andre personbiler

Lunt i midten af skalaen har du de andre personbiler, herunder også taxaer og mindre varevogne. Denne kategori er lidt sværere at sætte et mærkat på – hvilket netop er dens kendetegn. Førerne af de øvrige personbiler på vejene er lige så forskellige som mennesker er i almindelighed. Du kan både støde på rolige, garvede bilister, der har haft kørekort i mange år og helt unge, nyslåede bilister, der enten er usikre på vejene eller tager lidt for mange chancer. Hold afstand til biler, du synes, kører usikkert og undervurdér aldrig risikoen for uheld.

De bløde trafikanter

Her er en kategori, du altid skal udvise særlig opmærksomhed over for: De gående og cyklisterne. Det er enhver bilists skræk at komme galt af sted her. Opmærksomhedspunktet er, at bløde trafikanter ikke altid følger færdselsreglerne. De kan finde på at krydse vejen, selvom der ikke er en fodgængerovergang, eller cyklister kan cykle i den forkerte side af vejen for blot at nævne et par eksempler. Forvent med andre ord uforudsigelighed, og sørg for altid at være på den sikre side.

Nu ved du, hvad du skal være særligt opmærksom på ved de forskellige kategorier af medtrafikanter. Husk, at det er et stort ansvar at køre bil, og at trafiksikkerhed aldrig kun er et resultat af din kørsel – det er resultatet af samspillet mellem dig og alle de andre trafikanter på vejene.

Vær den første til at skrive en kommentar

Skriv en kommentar

Din email adresse vil ikke blive vist offentligt.


*