Oversigt over reglerne for lastbilkørekort

Dette indhold er sponsoreret.

Kunne du godt tænke dig et lastbilkørekort? Lastbilkørekort går også under navnet ’det store kørekort’, da det giver dig lov til at køre de store maskiner. Men faktisk findes der også et lille lastbilkørekort. Reglerne inden for lastbilkørekort kan virke uoverskuelige, og derfor har vi samlet en oversigt her.

Krav til lastbilkørekort

For at få et lastbilkørekort skal du have almindeligt kørekort (i kategori B). Derudover skal du være bosat i Danmark, have opholdstilladelse og have et godkendt helbred.

Der findes to typer af lastbilkørekort:

  • C1: Lille lastbil (7.500 kg totalvægt eller personbil over 3.500 kg op til 7.500 kg totalvægt)
  • C: Stor lastbil på over 3.500 kg

Ligesom der findes to typer af udvidelser til lastbilkørekortet:

  • C1/E: Lille lastbil med stort påhængskøretøj
  • C/E: Lastbil med stort påhængskøretøj

Du kan tage det lille lastbilkørekort, fra du er 18 år. Som udgangspunkt skal du være fyldt 21 år for at tage det store lastbilkørekort. Du kan dog få lov til at tage det store kørekort som 18-årig, hvis det er i forbindelse med kvalifikationsuddannelse, hvis du er i forsvaret, hjemmeværnet, det statslige redningsberedskab, eller hvis du er mekaniker eller lignende. Det skal du søge om lov til ved kommunen.

Sådan tager du et lastbilkørekort

For at få et lastbilkørekort skal du købe et kursus hos en af udbyderne. Du kan skrive dig op til et kursus online. Du kan enten vælge at modtage undervisningen om dagen eller aftenen, alt efter hvad der passer dig bedst. Et kursus tager typisk mellem 6 og 10 uger på daghold og op til 20 uger på et aftenhold. Et lastbilkørekort er ikke særlig dyrt – faktisk koster det de fleste steder knap 4.000 kr. Ledige, der er tilmeldt en a-kasse, har dog mulighed for at få kurset gratis.

På kurset får du primært undervisning i: teori, individuelle kørelektioner, køreteknisk kursus på køreteknisk anlæg og sikkerheds- og førstehjælpsundervisning. Du kan efterfølgende udvide dit kursus med for eksempel et lastbiltrailerkort.

Gyldighedsperiode og fornyelse af lastbilkørekort

Når du har fået dit lastbilkørekort, er det gyldigt, til du fylder 50 år. Herefter skal du forny dit kørekort hver 5. år, indtil du bliver 70 år – og her bliver gyldighedsperioden på dit kørekort vurderet til at vare mellem 1 og 4 år. For at forny dit lastbilkørekort skal du henvende dig i din kommune med ID – eventuelt dit gamle kørekort. Ydermere skal du medbringe billede og en ny lægeattest. Det er herefter kommunens job at vurdere, om du opfylder betingelserne for fornyelse.

Vær den første til at skrive en kommentar

Skriv en kommentar

Din email adresse vil ikke blive vist offentligt.


*