Du har bestået den teoretiske del af køreprøven; nu venter blot den praktiske test. Her skal du over for en motorsagkyndig bevise, at du kan begå dig sikkert i trafikken. Mange frygter denne del mere end teoriprøven, hvilket blandt andet skyldes, at man ikke selv nødvendigvis er herre over, hvordan prøven forløber – andre bilister kan medvirke til, at du dumper, og situationer, hvor du skal tænke og handle hurtigt, kan opstå pludseligt.
Det eneste, du kan gøre, er at forberede dig så godt som overhovedet muligt – både mentalt, men også på de spørgsmål du ved, der kommer, inden prøven går i gang. I dette blogindlæg får du tre tips til typiske spørgsmål, du kan risikere at blive mødt med af den motorsagkyndige, inden du sætter dig bag rattet og trykker på speederen.
Læs op på lovgivningen omkring dæk
En af de mest almindelige spørgsmål ifm. den praktiske køreprøve er i relation til bilens dæk. Der er en række relevante lovkrav, som du skal kende til, og som den motorsagkyndige højst sandsynligt vil spørge ind til. Vi opridser kort nedenfor, hvad du skal viden:
- Mønsterdybden skal være på minimum 1,6 mm
- Personbiler skal være forsynet med samme dæk på alle hjul, altså samme dimension og type
Mange tror fejlagtigt, at det er lovpligtigt at køre med vinterdæk i vintermånederne. Selvom det er en meget god idé, er det dog ikke ulovligt at lade være. Det samme gør sig gældende for sommerdæk. Vi anbefaler dog, at du bruger begge dele; dels for at undgå unødvendigt slid på dækkene og dels for at reducere brændstofforbruget. Find både sommer- og vinterdæk her.
Hav styr på bilens lygter
Som hovedregel er der tre ting, du skal huske i relation til bilens lygter og reflekser; antallet, farverne og synlighed. For overskuelighedens skyld har vi opdelt dette afsnit i bilens for og bag.
Foran bilen
Foran på bilen skal der være 2 stk. nærlys, fjernlys og positionslys. Nærlyset skal oplyse vejen mindst 30 meter frem og falde 1 centimeter pr. meter. Fjernlyset skal oplyse vejen mindst 100 meter frem, mens positionslyset skal kunne ses på en afstand af 300 meter.
Bagpå bilen
Baglygterne (2 stk.) skal kunne ses på en afstand af 300 meter. Der er ved nyere biler tillige 3 stoplygter, som skal lyse kraftigere end baglygterne. Nummerpladelygterne skal oplyse nummerpladen og kunne ses på 20 meters afstand. Der skal desuden være i alt 6 blinklygter, som skal kunne ses tydeligt i sollys og blinke 1-2 gange i sekundet. Slutteligt skal du vide, at havariblinket skal kunne tænde alle 6 blinklygter samtidig.
Styretøj og tjek af oliestanden
Det afsluttende råd i denne omgang er at læse op på reglerne vedr. bilens styretøj. Her er det meget vigtigt at være opmærksom på, at der ikke må være ratslør. Dette kontrollerer du ved at dreje på rattet og konstatere, at dækkene straks følger rattets bevægelse. Endvidere skal servobeholderens væskestand følge bilens forskrifter. Dette kan du tjekke ved væskestand eller ved at tænde kontrollampen.
Du kan også blive spurgt omkring tjek af oliestanden. Her skal du sikre, at der er fyldt tilstrækkeligt motorolie på ved at aflæse oliepinden. Standen skal være mellem min og max. Er dette ikke tilfældet, skal der fyldes ny motorolie på, hvilket er nemt at gøre selv. Du kan købe motorolie på denne side.
Skriv en kommentar